Żurek na zakwasie
Składniki
- 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej
- 3-4 litry wywaru na warzywach
- boczek wędzony – około 200-300 g
- biała kiełbasa – 10 sztuk
- 4 suszone podgrzybki
- 200 ml śmietany do zupy 30%
- pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki suszonego korzenia lubczyku
- sok z połowy cytryny
Nastawiamy zakwas wg tego przepisu. Gdy będzie już gotowy, dodajecie do niego szklankę wody, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, listek laurowy i ziele angielskie.
Po 3 dniach nadaje się do wykorzystania.
Suszone podgrzybki moczymy w ciepłej wodzie około 12 godzin – najlepiej zostawić na noc.
Gotujemy wywar z włoszczyzny – około 45 minut do godziny. Wyławiamy warzywa i np. robimy z nich sałatkę 🙂
Do wywaru wlewamy zakwas – można dodać więcej niż 200 ml, jak kto woli i lubi mocno lub mało kwaśny. Dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły, sparzoną i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i resztę przypraw. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym
ogniu.
Podsmażamy boczek i wrzucamy do żurku. Na koniec dodajemy śmietanę i ew. doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Najlepiej aby żurek postał kilka godzin zanim trafi “pod łyżkę”.
Tak naprawdę, najsmaczniejszy jest na kolejny dzień od ugotowania.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, oraz kromką chleba na zakwasie. Można też podać z pure ziemniaczanym okraszonym boczkiem, lub polanym bułeczką z masłem.
Smacznego!