Zupa rybna z łososiem
Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, ogon, kręgosłup (jeśli filetujecie) itp. I jest to świetną okazja aby na nasz stół trafiła pyszna zupa rybna z łososiem. I przy okazji zdrowa, bo gotowanie łbów ryb uwalnia mnóstwo łatwo przyswajalnego potasu!
Zatem do dzieła.
Składniki:
- Łeb i inne „niepotrzebne” części łososia (bez wnętrzności)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- garść zielonej fasolki, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
- trochę mięsa łososia
- 1 cebula
- łyżka oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Do ugotowania takowej zupy najlepiej użyć garnka z wkładem do makaronu. Naszym makaronem będą tu części ryby. W garnku rozgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć umieszczamy wkład do makarony wypełniony resztami ryby (bez mięsa) i gotujemy 30 min.
W rondelku szklimy cebulę na oliwie. Wyjmujemy wkład z resztkami ryby, dodajemy cebulę, przecier, paprykę pokrojoną w grubszą kostkę oraz zieloną fasolkę. Całość gotujemy 25 min. Dodajemy mięso oraz zioła. Po 10 min doprawiamy i gotowe!
Zupę podajemy wraz z podpieczonymi kromkami bagietki i lampą ulubionego wina.
Smacznego!