Zrazy wołowe
Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem.
Składniki:
- kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na tyle zwarty aby dało się z niego ukroić 1 cm plastry wymiarch około 5 x 5 cm
- czosnek suszony
- pieprz
- sól
- marchewka
- 8 plasterków boczku surowego
- cebula
- ogórek kiszony
- musztarda
- szklanka wina czerwonego – opcjonalnie
- wykałaczki
- olej
Marchewkę i ogórki kroimy w słupki długości około 7 cm, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry długości około 7 cm.
Wołowinę kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy z kawałków dosyć mocno rozbijamy tłuczkiem. Każdy z kawałków smarujemy cienko musztardą, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Kawałek ogórka, cebuli, boczku oraz marchewki układamy na końcu kawałka mięsa, następnie ciasno zawijamy i spinamy 2 wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i podsmażamy na dużym ogniu zrazy z każdej strony. Obsmażone zrazy wkładamy do garnka z około 0,5 litra lekko osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje dolewamy szklankę wina. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Zraziki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną polaną lekko sosem z gotowania mięska.
Smacznego!