Zrazy wołowe

Zrazy

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem.

Składniki:

  • kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na tyle zwarty aby dało się z niego ukroić 1 cm plastry wymiarch około 5 x 5 cm
  • czosnek suszony
  • pieprz
  • sól
  • marchewka
  • 8 plasterków boczku surowego
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • musztarda
  • szklanka wina czerwonego – opcjonalnie
  • wykałaczki
  • olej

Marchewkę i ogórki kroimy w słupki długości około 7 cm, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry długości około 7 cm.

Wołowinę kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy z kawałków dosyć mocno rozbijamy tłuczkiem. Każdy z kawałków smarujemy cienko musztardą, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Kawałek ogórka, cebuli, boczku oraz marchewki układamy na końcu kawałka mięsa, następnie ciasno zawijamy i spinamy 2 wykałaczkami.

Zrazy wołowe

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i podsmażamy na dużym ogniu zrazy z każdej strony. Obsmażone zrazy wkładamy do garnka z około 0,5 litra lekko osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje dolewamy szklankę wina. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Zraziki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną polaną lekko sosem z gotowania mięska.

Smacznego!