Żeberka Barbecue (BBQ)
Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue.
Składniki:
- 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
- 2 łyżki oliwy
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (aby każda zawierała jedną kostkę).
Blendujemy razem pozostałe składniki ze szklanką wody, zalewamy żeberka i odstawiamy na 1-3 dni do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 100 stopni. Żeberka układamy w dość głębokim naczyniu na papierze do pieczenia i smarujemy grubo sosem BBQ. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i wstawiamy (najlepiej wieczorem) na 12h. Po 10h pieczenia zdejmujemy folię.
Podajemy z sałatką Colesław i ziemniaczkami rozmarynowymi.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, żeberka BBQ możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!