Zapiekanka z ziemniaków i groszku
Czasem ma się na coś ochotę, ale nie wiadomo na co.
Mięso! – eee, nie.
To może ryba! – yy, nie, nie dziś.
Wtedy warto zrobić zapiekankę, one zawsze smakują.
Składniki:
- 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 200g mrożonego groszku zielonego
- 2 łyżki masła
- 2 kule mozzarelli
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- szczypta suszonego lubczyku
Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wykładamy ziemniakami. Posypujemy czosnkiem, lubczykiem, solą i pieprzem, a następnie groszkiem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Zapiekanka ze zdjęcia piekła się odrobinę za długo.
Podajemy wraz z lampką białego wina.
Smacznego!