Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami
Składniki:
- 1kg ziemniaków (najlepiej żółtych)
- 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy)
- mała śmietana 18%
- pół brokuła podzielone na różyczki i ugotowanego al-dente
- sól
- pieprz
- 50g sera pleśniowego (ja używam Lazura)
- świeży rozmaryn
- 50g tartego żółtego sera
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy, kroimy na grube plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plasterki. Układamy warstwami ziemniaku, ser pleśniowy, łososia i brokuły. Brokuły polewamy śmietaną, układamy ostatnią warstwę i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Przed podaniem posypujemy świeżym rozmarynem.
Podajemy z sałatką z pomidorów z cebulą i oliwą, lub mizerią.
Smacznego