Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami
Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak.
Składniki:
- 4 podudzia kurczaka zagrodowego z pewnego źródła
- dwie garści pieczarek
- łyżka oliwy
- po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranek, tymianek, cząber
- 2 ząbki czosnku
- łyżka wody
- szczypta chilli
- sól
Kurczaka myjemy, osuszamy. Oliwę, wodę, czosnek i zioła miksujemy aż składniki się połączą. Przygotowaną marynatą smarujemy mięso, zawijamy w folię i umieszczamy na noc w lodówce. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą, umieszczamy pieczarki i kurczaka. Pieczarki smarujemy pozostałą marynatą.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1h (w zależności od tego ile i jakich cząstek kurczaka użyjemy)
Podajemy z mizerią i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem które omaszczamy sosem z pieczenia mięsa.
Smacznego!