Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

SONY DSC
Kurczak Zagrodowy

Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak.

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka zagrodowego z pewnego źródła
  • dwie garści pieczarek
  • łyżka oliwy
  • po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranek, tymianek, cząber
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wody
  • szczypta chilli
  • sól

Kurczaka myjemy, osuszamy. Oliwę, wodę, czosnek i zioła miksujemy aż składniki się połączą. Przygotowaną marynatą smarujemy mięso, zawijamy w folię i umieszczamy na noc w lodówce. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą, umieszczamy pieczarki i kurczaka. Pieczarki smarujemy pozostałą marynatą.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1h (w zależności od tego ile i jakich cząstek kurczaka użyjemy)

Podajemy z mizerią i gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem które omaszczamy sosem z pieczenia mięsa.

Smacznego!