Wieniec jagodowy z kruszonką
Sezon na jagody w pełni. Wieniec jagodowy, to taka duużą jagodzianka 🙂 Wieniec jagodowy zrobicie łatwo i szybko, nie wymaga żadnych specjalistycznych narzędzi i umiejętności 🙂
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 50 g masła w temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego
- 50 g cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
oraz 1 jajko do posmarowania ciasta.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić pod koniec dodając masło. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, a by było miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, opruszyć mąką przykryć ręcznikiem i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok 5 mm. Na środek wyłożyć farsz z jagód i zawinąć ciasto na zakładkę tj. najpierw jedna część, a następnie druga. Delikatnie przetoczyć powstały wałek aby go wyrównać i złączyć jego brzegi. Wyłożyć wieniec w okrągłą formę ze stulejką lub zwykłą formę biszkoptową. W przypadku zwykłej formy okrągłej, w środek włożyć małą miseczkę/kokilkę żaroodporną. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do urośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić do powstania grudek. Powierzchnię ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić i ostrożnie wyjąć z formy.
Podawać z zimnym mlekiem lub kulką lodów 🙂
Smacznego!