Wegańskie propozycje śniadaniowe
Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli.
Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący.
Składniki na pasztet:
- 0.5kg czarnej fasoli
- pęczek natki pietruszki
- kilka ugotowanych warzyw z bulionu (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
- łyżeczka suszonego cząbru
- po szczypcie (majeranek, kminek, chilli, gałka muszkatołowa)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do posmarowania foremki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Fasolę moczymy przez noc, zalewamy ją zimną wodą, aby przykryła fasolę na 3 palce. Rano odlewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą, osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Gdy fasola jest gotowa, odlewamy ją dokładnie i odkładamy większą garść. Fasolę miksujemy z ziołami, warzywami z bulionu i czosnkiem, ale nie za długo. Foremkę do pasztetu smarujemy oliwa i wykładamy masą. Na wierzchu posypujemy fasolą którą odłożyliśmy i natką pietruszki. Przykrywamy foremkę folią aluminiową i pieczemy 25 min w 200 stopniach. Zdejmujemy folię i pieczmy jeszcze 10 min z termoobiegiem. Po wystygnięciu, pasztet umieszczamy w lodówce aby stężał. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem na zakwasie i plasterkiem zielonego ogórka.
Składniki na pastę
- opakowanie czerwonej soczewicy
- 2 papryczki chilli, najlepiej czerwona i zielona
- łyżka Ajwaru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego korzenia lubczyku
- litr bulionu warzywnego
Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Chilli pozbawiamy pestek i kroimy niezbyt drobno. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę i umieszczamy w lodówce. Gdy krem stężeje, jest gotowy do spożycia!
Smacznego!