Wędzona szynka z indyka sous-vide
Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie nie jest to nic trudnego i pewnie nie dla każdego, ale jeśli macie dogodne warunki, to warto spróbować! Jeśli nie, zapraszamy do nas!
Składniki:
- 2 kg filetu z piersi indyka
- 50 g soli peklowej
- łyżka czosnku w proszku
- łyżeczka papryki w proszku
- świeżo mielony pieprz
- 50 g brązowego cukru
- 0.5l ciepłej wody
Będziemy też potrzebować:
- nastrzykiwarki do mięsa
- wędzarni
- pakowarki próżniowej
- sposobu na utrzymywanie stałej temperatury wody przez 9h
Do ciepłej wody dodajemy sól, cukier, łyżeczkę czosnku i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Filet z indyka myjemy, osuszamy a następnie nastrzykujemy marynatą. Z zewnątrz filet nacieramy pozostałym czosnkiem i papryką. Pakujemy do siatki do szynek. Możemy sobie mięso podzielić na dwie szynki.
Wędzimy w temperaturze 60-70 stopni przez 4h na drewnie owocowym.
Szynkę pakujemy do woreczka próżniowego i umieszczamy w cyrkulatorze z wodą o temperaturze 65 stopni na 9h.
Wyjmujemy z woreczka, studzimy i cieszymy się wspaniałą domową wędliną, miękką i kruchą o wspaniałym aromacie.
Zwykła kanapka nabierze innego wymiaru smaku!
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, od dziś pajdę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!