Truskawkowa Margarita
Wspaniały drink, łatwy do przygotowania.
Składniki na dwa drinki w wersji zimowej:
- 100ml Tequili
- 100ml syropu cukrowego
- sok z jednej limonki
- 300g mrożonych truskawek
Składniki na dwa drinki w wersji letniej:
- 100ml Tequili
- 100ml likieru Cointreau lub syropu cukrowego
- sok z jednej limonki
- 250g truskawek
- pół szklanki lodu
* opcjonalnie: cukier i ćwiartka cytryny które posłużą do dekoracji kieliszka
My nie mieliśmy akurat Cointreau, dlatego użyliśmy syropu cukrowego.
Syrop cukrowy przygotowujemy wcześniej, aby mieć możliwość schłodzenia go. Jest to banalnie proste: w szklance wrzącej wody rozpuszczamy szklankę cukru, po czym całość schładzamy.
Jeśli chcemy dekorować nasze kieliszki – to wysypujemy na płaski spodeczek okrąg z cukru, po krawędzi kieliszka przeciągamy ćwiartką cytryny i zanurzamy kieliszek w cukrze.
Wszystkie składniki blendujemy – ja używam na początek funkcji do kruszenia lodu – na najwyższych obrotach ok 2 minut. Powinniśmy otrzymać coś o konsystencji rzadkiego sorbetu 🙂
Margaritę przelewamy do kieliszków i dodajemy dwie krótkie słomki – jak ich nie mamy to obcinamy długie słomki o część z przegubem 🙂
Dinka możemy też przygotować w wersji bezalkoholowej. Wtedy zamiast alkoholi dodajemy sam syrop + 2 kropelki aromatu arakowego.
Smacznego!