Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert
Składniki:
- pierś kurczaka z zaufanego źródła
- łyżka oliwy
- 3 jajka
- 250 ml gęstej śmietany
- pęczek zielonych szparagów
- po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej
- 3 ząbki czosnku
- ciasto kruche
- 1 nieduży camembert
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
Oliwę mieszamy z ziołami, kurczaka kroimy w mniejsze części i marynujemy razem min 2h. Następnie grillujemy kurczaka po 3 min z każdej strony. Szparagi dokładnie płuczemy a następnie blanszujemy w osolonym wrzątku 2 min. Szparagi studzimy i kroimy na połowy. Cząstki z główką zostawiamy, a pozostałości mogą nam posłużyć np. do zupy kremu. Formę do tarty wykładamy ciastem zbierając jego nadmiar z brzegów.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto które pozostało rozwałkowujemy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenie i obciążamy – ja używam do tego suchej soi. Pieczemy z obciążeniem 10 min i kolejne 10 bez obciążenia. Jajka miksujemy ze śmietaną, czosnkiem i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy na 8 cząstek. Kurczaka kroimy w plastry i od niego zaczynamy wykładanie tarty. Następnie rozmieszczamy równomiernie cząstki sera. Całość zalewamy farszem jajeczno śmietanowym. Wtykamy szparagi w tartę. Pozostałe ciasto kroimy w cienkie paski i robimy jakiś fajny wzorek 🙂
Tartę pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu przezwyciężamy chęć zjedzenia jej od razu i dajemy wystygnąć.
Podajemy na zimno lub ciepło z lampką białego, schłodzonego wina.
Smacznego!