Tarta Makowa
Przepis wykorzystuj膮cy p贸艂-produkty w wersji ekspresowej 馃檪
Sk艂adniki:
- Dwie rolki ciasta kruchego
- Puszka maku z bakaliami
- Dwa jajka
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Form臋 do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nak艂uwamy widelcem. Form臋 a ciastem wyk艂adamy papierem do pieczenia i obci膮偶amy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja u偶ywam w艂a艣nie soi). Ciasto pieczemy 15 min, nast臋pnie usuwamy papier z wype艂nieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie form臋 wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Na wystudzone ciasto wyk艂adamy zawarto艣膰 puszki z makiem i bakaliami. Z naszego do艣wiadczenia wynika, 偶e warto si臋gn膮膰 po produkt kt贸rej艣 z uznanych firm. Ich wyr贸b charakteryzuje si臋 lepszym stosunkiem bakalii do maku 馃檪
Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek, bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Drugi p艂at ciasta kroimy w paski.
Na farsz makowy wyk艂adamy pian臋 z bia艂ek a nast臋pnie uk艂adamy paski ciasta. 呕贸艂tko roz艂k艂ucamy w miseczce i smarujemy nim paski ciasta. Tart臋 pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy po wystudzeniu.
Smacznego!