Tagliatelle z sosem grzybowym i polędwiczkami

Składniki na dwie, konkretne porcje:

  • polędwiczka wieprzowa
  • po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku
  • pół opakowania makaronu tagliatelle
  • mała śmietana 18%
  • kilka suszonych grzybów
  • 100g masła
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • 100g tartego parmezanu

Polędwiczkę obieramy z błonek, nacieramy solą, pieprzem tymiankiem i rozmarynem i zostawiamy w lodowce na min godzinę.  Obsmażamy polędwiczkę na dużym ogniu ze wszystkich stron aby się zarumieniła a następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 25min. Makaron gotujemy al-dente. Grzyby mielimy w młynku (nie namaczamy). W rondelku rozgrzewamy masło, wsypujemy mielone grzyby i dusimy 5 min. Następnie dodajemy czosnek i śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem kolejne  5 min.

Upieczoną polędwiczkę kroimy w plasterki dodajemy do makaronu, a następnie całość mieszamy z sosem grzybowym i od razu podajemy. Na talerzach posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

PS. Jeśli chcecie to danie zrobić na tzw. „później” to nie mieszajcie makaronu z sosem, bo sos zostanie wchłonięty i całość będzie sucha, a makaron przestanie być al-dente.