Tagliatelle z kałamarnicą
Nie samymi grzybami człowiek żyje, czasem też zatęskni za morzem. Najlepiej takim ciepłym, południowym, pełnym dobrych owoców morza 🙂 Gdy uda nam się znaleźć kałamarnicę w dobrej cenie, trzeba jej zapewnić dobrą oprawę. Tagliatelle z kałamarnicą to danie szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki na 4 porcje:
- 0.75 kg kałamarnicy (najlepiej świeżej, ale bądźmy realistami)
- 3 ząbki czosnku
- ćwiartka cebuli
- 100 ml białego wina
- garść natki pietruszki
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- opakowanie tagliatelle
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Jeśli jesteście pewni świeżości kałamarnicy, to przewińcie ciut dalej. Jeśli kałamarnica jest mrożona, lub rozmrożona, to najpierw należy ją obgotować. Wrzucamy ją do wrzątku (bez soli!) i gotujemy 45 min.
Kałamarnicę kroimy w grubsze plasterki. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu. Na większej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy przez minutę. Dodajemy wino, przykrywamy patelnię i dusimy 2 min. Dodajemy kałamarnicę i 1/3 drobno posiekanej natki. Odlewamy makaron pozostawiając dwie łyżki wody z gotowania. Makaron i wodę dodajemy do sosu i mieszamy razem, aż makaron połączy się z się z sosem. doprawiamy solą do smaku.
Nakładamy na talerze, oprószamy natką, tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z lampką białego wina.
Smacznego!