Tagliatelle z borowikami
Niełatwo jest trafić w lesie na borowiki (przynajmniej w naszym rejonie). Co jakiś czas jednak, kilka z nich trafia do koszyka, i po obraniu i umyciu trafiają do jakiegoś wyjątkowego dania – np Tagliatelle z borowikami. Oczywiście prawdziwki można zastąpić innymi grzybami, ale najlepiej smakują właśnie one!
Składniki:
- 200 g borowików
- 400 g dobrego tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- odrobina natki pietruszki
- 50 g tartego sera (parmezan, pecorino, gran padana)
Borowiki obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy chwilę, po czym dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, ok 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania pobieramy ok pół szklanki wody z gotowania makaronu, dodajemy do sosu. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Mieszamy delikatnie i nakładamy na talerze. Tagliatelle posypujemy parmezanem i natką i podajemy w towarzystwie lampki białego wina.
Smacznego!