Szparagi pieczone z balsamico
Sezon szparagowy trwa!
Jeśli macie akurat pęczek zielonych szparagów, zachęcamy do upieczenia ich z balsamico.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparag wie w którym miejscu się złamać)
Składniki do balsamico:
- 2 łyżki dobrego, jasnego miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki dobrego octu balsamicznego – najlepiej z okolic Modeny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą – najlepiej mikserem, a sos odstawiamy na nim. 15 min do lodówki, aby się zmacerował.
Szparagi układamy w wysmarowanej masłem lub oliwą formie, smarujemy sosem balsamico, po czy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 min.
Możemy dodać plasterków dojrzewającej szynki, a po upieczeniu oprószyć startym parmezanem. Podajemy z grzankami lub tostami, albo jako dodatek do ryby lub mięsiwa.
Smacznego!