Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem
Ryby lubią grzyby! Ta stara prawda idealnie sprawdzi się gdy na stół wjedzie szczupak z sosem grzybowym z chill i rozmarynem. Ostatnio zauważyliśmy że rozmaryn bardzo lubi się z grzybami – szczególnie z kurkami, ale nie tylko.
Składniki:
- 0.5 kg filetu szczupaka – mogą też być dzwonka, tylko wiadomo – później więcej zabawy 🙂
- 300 g leśnych grzybów – u nas były to koźlarki, kurki, modrzaki i podgrzybki
- 1 cebula
- 1/3 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- odrobina masła
- olej do smażenia
- mąką do obtoczenia ryby
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50 ml śmietanki 30%
Rybę myjemy, osuszamy, soli i pieprzymy. Grzyby myjemy i kroimy w niewielkie cząstki. Cebulę i chilli drobno siekamy.
W rondelku rozgrzewamy masło, szklimy cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby i odrobinę wody i dusimy razem ok 10-15 min. Następnie dodajemy śmietankę i rozmaryn, solimy i pieprzymy do smaku.Dusimy razem ok 5-6 min.
W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoto szczupaka, obtoczonego uprzednio w mące.
Na kawałki ryby wkładamy sos, dekorujemy rozmarynem i podajemy w towarzystwie bagietki i lampki białego wina.
Wino najlepiej krajowe (tak! mamy wspaniałe polskie wina) z Małopolskiego Przełomu Wisły – Johanniter lub riesling!
Smacznego!