Szczupak w śmietanie
Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂
Składniki:
- 1 spory szczupak
- 100 g mąki
- 300 ml śmietany kremówki
- olej do smażenia
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- czosnek niedźwiedzi – łyżeczka suszonego
Szczupaka myjemy, oprawiamy, pozbywamy się łuski. Łeb i płetwy możemy zamrozić – przydadzą się do gotowania zupy rybnej. Rybę dzielimy na dzwonka, solimy. Rozgrzewamy olej do smażenia, dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną niezbyt drobno cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy bez rumienienia. Siekamy drobno koperek i natkę. Do cebuli dodajemy wino, ok łyżki natki i koperku, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy.
Szczupaka wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy sosem. Posypujemy większością natki i koperku.
Pieczemy 25 min. Po wyjęciu posypujemy resztką natki i koperku.
Szczupaka w śmietanie podajemy z chrupiącą bagietką i lampką białego wina.
Smacznego!