Szaszłyki warzywne
Składniki:
- żółta papryka
- pomidorki koktajlowe, jędrne
- gruby plaster świeżego ananasa
- małe czerwone cebule
- twarde ogórki kiszone
- duże zielone oliwki bez pestek
- ostra musztarda
- po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku
- oraz patyczki do szaszłyków
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa i pikle kroimy w gruba kostkę (z wyjątkiem pomidorków i oliwek), cebulę w grubsze plastry. Warzywa nadziewamy na patyczki naprzemiennie aż do wyczerpania składników. Za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki musztardą. Zioła mieszamy w miseczce i równomiernie posypujemy szaszłyki. Pieczemy 25 min. Na ostatnie 5 min możemy włączyc funkcję grilla, jeśli nią dysponujemy.
Podajemy z ulubionym dressingiem i podpieczonymi kromkami bagietki.
Smacznego!