Stir fry z mulami i karczochami

SONY DSC

Danie powstało przypadkiem. Wracamy z podróży, w domu „nic do jedzenia nie ma”. Ale krótki przegląd szafek i zamrażarki ujawnia kilka składników. Szybka decyzja i woda wrze, oliwa się grzeje – ale po kolei 🙂

Składniki:

  • 150g małży – mogą być mrożone
  • paczka makaronu ryżowego
  • kilka kawałków karczocha odsączonych z zalewy
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy

Stir Fry to metoda gotowania polegająca na szybkim przygotowywaniu potrawy, ciągle mieszając na dużym ogniu.
W rondlu gotujemy osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz i wkładamy makaron, a po 3 minutach odlewamy. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę, po czym szklimy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie cebulę i czosnek przesuwamy na brzegi, dodajemy małże, a po kilku chwilach karczochy. Dodajemy sól, pieprz, imbir, mieszamy, po czym dodajemy makaron, i smażymy razem 2 minuty. Nakładamy na talerz, dekorujemy zieleniną (na zdjęciu endywia).
Idealnym dodatkiem będzie lampka białego wina.

Smacznego!