Stir fry z mulami i karczochami
Danie powstało przypadkiem. Wracamy z podróży, w domu „nic do jedzenia nie ma”. Ale krótki przegląd szafek i zamrażarki ujawnia kilka składników. Szybka decyzja i woda wrze, oliwa się grzeje – ale po kolei 🙂
Składniki:
- 150g małży – mogą być mrożone
- paczka makaronu ryżowego
- kilka kawałków karczocha odsączonych z zalewy
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta imbiru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
Stir Fry to metoda gotowania polegająca na szybkim przygotowywaniu potrawy, ciągle mieszając na dużym ogniu.
W rondlu gotujemy osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz i wkładamy makaron, a po 3 minutach odlewamy. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę, po czym szklimy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie cebulę i czosnek przesuwamy na brzegi, dodajemy małże, a po kilku chwilach karczochy. Dodajemy sól, pieprz, imbir, mieszamy, po czym dodajemy makaron, i smażymy razem 2 minuty. Nakładamy na talerz, dekorujemy zieleniną (na zdjęciu endywia).
Idealnym dodatkiem będzie lampka białego wina.
Smacznego!