Stir fry z boczniakami i szparagami
Jako że sezon na szparagi nieśmiało startuje (czyli że szparagi są nadal zagraniczne, ale już w mniej rabunkowych cenach), to warto szukać nowych sposobów na ich przyrządzenie. Przed Wami sposób szybki i pyszny – czyli stir-fry z boczniakami i szparagami 🙂
Składniki:
- pęczek szparagów 250 g
- boczniak 250 g pokrojony na cienkie plastry
- Mała papryczka chili pokrojona na cienkie plasterki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
- 2 łyżki oleju
- łyżka sezamu
- odrobina świeżej kolendry
- sok z cytryny do skropienia
- sól
- pieprz
Szparagi łapiemy w obie dłonie i przełamujemy w miejscu, które pokaże nam szparag. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy boczniaka przez około 4 minuty, delikatnie obracając.
Lekko dosalamy, dorzucamy papryczkę, czosnek i szparagi – smażymy około 3 minut. Dodajemy masło, sos sojowy i pieprz.
Zdejmujemy z ognia i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypujemy lekko sezamem i posiekaną kolendrą.
Podajemy z lampką białego wina!
Smacznego!