Spaghetti Bolognese

Składniki na dwie konkretne porcje Spaghetti Bolognese:

  • 350g mielonego mięsa wołowego
  • 50g pancetty, boczku lub bekonu
  • 100ml czerwonego wina
  • po pół łyżeczki oregano, bazylii
  • szczypta suszonego lubczyku
  • puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100g tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
  • opakowanie spaghetti – użyliśmy razowego
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Cebulę siekamy dość drobno i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a potem pokrojony w drobną kosteczkę boczek/bekon/pancettę.

Po ok 5 min dodajemy mięso mielone i smażymy aż zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą – jeśli mamy całe, to kroimy je mniejsze cząstki. Dosypujemy ziół i wlewamy wino i całość dusimy 40 min na małym ogniu.

Wstawiamy makaron i gotujemy al-dente

Do sosu dodajemy  koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok 5 min. Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Spaghetti Bolognese na  talerzach posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.

Smacznego!