Soczewica w pomidorach
Szybkie, banalne danie dla tych z Was którzy chcą najeść się do syta, ale bez mięsa. Taka soczewica idealnie nadaje się do zabrania do pracy 🙂 (to znaczy że odgrzana w mikrofali smakuje dobrze)
Składniki:
- szklanka soczewicy dowolnego koloru
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- szczypta: kminku, oregano, bazylii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Rozgrzewamy oliwę w rondlu i szklimy posiekaną w piórka cebulę. Pomidory blendujemy z solą, ziołami i czosnkiem. Do zeszklonej wsypujemy soczewicę i wlewamy bulion. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory i dusimy 30-40 min.
Podajemy z kromką ciemnego chleba (najlepiej własnej produkcji)
Smacznego!