Soczewica w pomidorach

Soczewica

Szybkie, banalne danie dla tych z Was którzy chcą najeść się do syta, ale bez mięsa. Taka soczewica idealnie nadaje się do zabrania do pracy 🙂 (to znaczy że odgrzana w mikrofali smakuje dobrze)

Składniki:

  • szklanka soczewicy dowolnego koloru
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta: kminku, oregano, bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy

Rozgrzewamy oliwę w rondlu i szklimy posiekaną w piórka cebulę. Pomidory blendujemy z solą, ziołami i czosnkiem. Do zeszklonej wsypujemy soczewicę i wlewamy bulion. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory i dusimy 30-40 min.

Podajemy z kromką ciemnego chleba (najlepiej własnej produkcji)

Smacznego!