Sernik Wiedeński
Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt.
Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński.
Składniki na sernik:
- kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 5 jaj ( w temperaturze pokojowej)
- szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na białą puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po kolei jaja, a następnie łyżka po łyżce twaróg. Cały czas ucierając dodajemy przesiane mąki i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Staramy się nie ucierać sernika zbyt długo – zbyt mocno napowietrzony urośnie aby potem mocno opaść. Wykładamy sam spód formy (26 cm) papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę serową.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny, bez termoobiegu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej cały czas mieszając, do osiągnięcia kremowej, dość gęstej masy czekoladowej.
Wyjmujemy sernik z lodówki i zdejmujemy obręcz formy. Polewamy masą czekoladową sernik i schładzamy przez kolejną godzinę do czasu aż masa czekoladowa stężeje.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, sernik wiedeński możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!