Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

 

Składniki:

  • kilogram sera mielonego, do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok
  • paczka ciastek Oreo
  • 2 czubate łyżki masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze dodając 2 łyżki miękkiego masła.
Tak powstałą masę wykładamy na dno pokrytej papierem do pieczenia (samo
dno) formy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania kremowej masy. Twaróg dodajemy
powoli – po 1 łyżce – cały czas miksując. Dodajemy cukier, mąkę i na
końcu sok oraz skórki z cytryny i limonki.

Masę wylewamy do formy owiniętej folią do pieczenia – masa jest płynna, więc
folia powstrzyma sernik od wypłynięcia.

Pieczemy w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu, przez około 90 minut.
Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i
lekko sprężysta. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

PS. Polewa widoczna na zdjęciu wymaga jeszcze dopracowania, więc nie ma jej w przepisie.