Sandwich z szarpaną gęsiną i modrą kapustą
Sandwicz z szarpaną gęsią i modrą kapustą, to idealny sposób na zagospodarowanie resztek z pieczonej gęsi – choć gdy Wam zasmakuje, możecie piec gęś specjalnie w tym celu 🙂
Składniki:
- 150 g szarpanej gęsiny – najlepiej z resztek pieczonej gęsi
- bułka burgerowa
- 100 g modrej kapusty korzennej
- kilka listków sałaty rzymskiej
- dwie łyżki majonezu lub sosu z zielonego pieprzu
- dwie łyżki sosu BBQ
- kilka plasterków ogórków szwedzkich
- 20 g masła
- plasterek sera cheddar
Gęś i kapustę podgrzewamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Bułkę smarujemy rozpuszczonym masłem i tostujemy na złoty kolor.
Na spodniej części bułki układamy ser, następnie smarujemy majonezem lub sosem z zielonego pieprzu, układamy listki sałaty.
Następnie układamy szarpaną gęsinę, a na nią modrą kapustę. Górną część bułki smarujmy sosem BBQ i nakrywamy sandwicza.
Kapustę możemy zastąpić konfiturą z czerwonej cebuli, cheddar serem kozim, a gęś kaczką – będzie równie wspaniałe 🙂
Podajemy ze szklaneczką pszenicznego piwa lub lampką białego wina.
Smacznego!