Sałatka z tuńczykiem i groszkiem
Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego
- 2 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garstka namoczonych rodzynek
- 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (jest bez cukru)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Tuńczyka i groszek odsączamy z zalewy, rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie. Gotujemy jajka na pół twardo.
W miseczce mieszamy tuńczyka, posiekany szczypiorek, groszek, i rodzynki. Dodajemy musztardę, majonez, czosnek oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu odstawiamy sałatkę na 15 min, a w między czasie obieramy jajka i kroimy każde na 4 części. Jajko układamy na porcji sałatki i podajemy z żytnim chlebem.
Smacznego!