Sałatka z tuńczyka i soczewicy
Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :])
Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się połączą.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie
- puszka kukurydzy
- 200 g zielonej soczewicy
- 150 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
- 4 łyżki majonezu
Soczewicę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. W sporej misce umieszczamy soczewicę, dobrze odcedzone kukurydzę i tuńczyka a także oliwki (można je pokroić). Majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem.
Dodajemy sos do sałatki i mieszamy delikatnie (nie za długo) aż wszystko się połączy.
Odstawiamy do lodówki na 2h+.
Sałatka z tuńczyka jest gotowa!
Podajemy z bagietką lub ciemnym chlebem.
Smacznego!