Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Składniki:

  • solidna garść umytych i odwirowanych liści szpinaku
  • 1 jajko ugotowane na pół twardo
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka posiekanego grubego szczypiorku
  • ok 2cm chilli pokrojonego na cieniutkie plasterki
  • ok. 80g sera feta lub podobnego (u mnie owczy szopski)
  • szczypta suszonego oregano

oraz ulubiony dressing i grzanki.

Sałatka jest prosta, doskonale łączy smaki; ostre chilli, słony ser, łagodny szpinak oraz jajko z wyraźnym szczypiorem.
Nie ma tu wielkiej filozofii – po prostu układamy składniki warstwami tworząc ładną kompozycję. Dressing (u mnie ziołowy vinaigrette) podajemy osobno, podobnie jak grzanki – każdy nakłada sobie i polewa wg. uznania.

Jak robię grzanki: Po wielu próbach ustaliłem że najlepiej wychodzą one z pieczywa tostowego – choć nie jestem jego zwolennikiem. Kupuję wersję ciemną z ziarnami, z możliwie mała ilością polepszaczy. Cały bochenek kroję na grzanki – to jest najważniejszy powód użycia tostowego – kroi się go łatwo i nie rozpada się za mocno. Na blachę wymoszczona papierem do pieczenia wrzucam pokrojony w grubą kostkę chleb, posypuje suszonymi ziołami (czosnek, oregano, tymianek, bazylia, estragon, cząber). Piekę je w temperaturze 180 stopni przed ok 25 min. W połowie pieczenia trzeba je zamieszać aby dać szansę tym z pod spodu. Taka porcja wystarcza nam zazwyczaj na miesiąc/dwa. Są idealne do sałatek i zup kremów.

Smacznego!