Sałatka Szparagi/Dynia/Burak
Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce.
Składniki:
- 1/4 dyni piżmowej
- pęczek zielonych szparagów
- 3-4 buraki
- sok z 1 limonki
- ząbek czosnku
- garść łuskanych pestek dyni
- kilka garści rukoli
- 100 ml oliwy
- 100 ml płynnego miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Dynię sprawiamy, kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry dyni skrapiamy oliwą, opuszamy obficie solą, a następnie suszonym tymiankiem.
Między plastry dyni układamy umyte buraki (lub ich cząstki jeśli są duże). Pieczemy w 180 stopniach 50 min. Wystudzamy.
Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie. Pestki dyni prażymy 20 min na suchej patelni. Wystudzamy.
Buraki kroimy w grubą kostkę, solimy, skrapiamy sokiem z połowy limonki wymieszanym z czosnkiem.
Pozostały sok z limonki, ocet, oliwę i miód miksujemy na jednolity sos.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, oraz szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy rukolę, całość mieszamy i posypujmy pestkami.
Podajemy w sosem balsamico.
Smacznego!