Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce.

Składniki:

  • 1/4 dyni piżmowej
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 buraki
  • sok z 1 limonki
  • ząbek czosnku
  • garść łuskanych pestek dyni
  • kilka garści rukoli
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml płynnego miodu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Dynię sprawiamy, kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry dyni skrapiamy oliwą, opuszamy obficie solą, a następnie suszonym tymiankiem.

Między plastry dyni układamy umyte buraki (lub ich cząstki jeśli są duże). Pieczemy w 180 stopniach 50 min. Wystudzamy.

Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie. Pestki dyni prażymy 20 min na suchej patelni. Wystudzamy.

Buraki kroimy w grubą kostkę, solimy, skrapiamy sokiem z połowy limonki wymieszanym z czosnkiem.

Pozostały sok z limonki, ocet, oliwę i miód miksujemy na jednolity sos.

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, oraz szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy rukolę, całość mieszamy i posypujmy pestkami.

Podajemy w sosem balsamico.

Smacznego!