Sałatka Nicejska
Będąc w Nicei, po spacerze po promenadzie Anglików zajrzycie do jednaj z licznych knajpek. Sałatka Nicejska będzie idealnym wyborem, a po powrocie będziecie do niej często wracać 🙂
Składniki na dwie konkretne sałatki:
- mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
- 1/2 zielonego ogórka
- garść koktajlowych pomidorków
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki zielonych oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym – najlepiej w kawałkach
- kilka filecików Anchovies
- 2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
Tuńczyka odsączamy z wody. Jajka kroimy każde na 4 cząstki, Anchovies odsączamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ogórka razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Układamy warstwami sałatę, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki i posypujemy kukurydzą (opcjonalnie) a na wierzchu układamy ćwiartki jajek, pokrojone drobno fileciki Anchovies oraz po pól puszki tuńczyka na sałatkę.
Podajemy z ulubionym dressingiem – my preferujemy musztardowo-miodowy:
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- szczypta ziół suszonych (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki wody
Miód podgrzewamy z wodą, gdy się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Jeśli miód jest mocno płynny, nie musimy go podgrzewać.
Smacznego!