Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami
Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę.
Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone.
Będziemy potrzebować:
- 200 g mięsa z kurczaka
- solidną garść świeżego i dobrze wypłukanego szpinaku lub porwanej sałaty
- ogórek świeży
- pomidory – normalne, koktajlowe – zależnie od pory roku wybieramy te która mają najwiecej smaku
- orzeszki rozmarynowe
- oliwę z pierwszego tłoczenia
- po szczypcie: oregano, bazylię, cząber, rozmaryn lub mieszankę zawierająca w/w zioła
- świeżo mielony pieprz
- ocet balsamiczny
- sól
Oliwę, ocet, zioła, sól i pieprz mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, pomidory wg uznania.
Układamy warstwami: szpinak, ogórka, pomidora kurczaka i orzeszki.
Skrapiamy przygotowany wcześniej sosem i podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!