Ruski Bigos
Ruski Bigos jest rodzajem zapiekanki z ziemniaków, bardzo smacznej i sycącej. Nie jednak można przygotować tej potrawy, tak po prostu, z marszu, mimo że przygotowanie jest jest bardzo proste.
Pamiętajcie o tym daniu, gdy będziecie piec mięso lub drób. Nie wylewajcie sosu, który pozostanie, zlejcie go do słoika i wstawcie lodówki. Najlepsze efekty dają aromatyczne sosy z pieczenia karkówki, szynki czy łopatki, całkiem niezłe efekty da sos z pieczonej kaczki. Z kurczaka nieco mniej – ale też można takowego użyć.
W lodówce sos podzieli się na tłuszcz i galaretkę. Do Ruskiego Bigosu wykorzystujemy galaretkę.
Składniki:
- 1,5 ziemniaków pokrojonych na frytki
- min. 0.5 l galaretki pozostałej z pieczenia mięsa lub drobiu
- 2 łyżeczki tłuszczu z pieczenia
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie: mięso pieczone pokrojone w kostkę lub podsmażona kiełbasa
- sól
- pieprz
- 50 g startego koziego sera
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na tłuszczu z pieczenia mięsa. Jeśli dodajemy mięso lub kiełbasę – mieszamy je z cebulą i ziemniakami. Jeśli galaretka jest mało słona, dosalamy ziemniaki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, i wypełniamy ziemniakami. Na wierzch rozkładamy galaretkę, naczynie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5h. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie, posypujemy ziemniaki startym serem i świeżo mielonym pieprzem i pieczemy bez przykrycia kolejne 30 min.
Podajemy z kiszonym ogórkiem i kuflem ulubionego piwa.
Smacznego!