Ravioli z gruszką i gorgonzolą
Długo nie mogliśmy się przekonać do zrobienia domowego makaronu. Mimo iż dysponujemy sprzętem, który tą czynność bardzo ułatwia – mikserem z hakiem, wałkowarką do ciasta oraz wykrojnikami do ravioli. Oto nadszedł ten dzień gdy obudziliśmy się z mocnym postanowieniem zrobienia własnego makaronu – papardelle. A gdy zrobiliśmy go już sporo, uznaliśmy że z reszty zrobimy ravioli 🙂
Składniki na makaron wszelaki – sami zdecydujecie 🙂
- 400 g mąki
- 4 wiejskie duże jajka
Nadzienie do ravioli:
- 100 g twardej gruszki pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g gorgonzoli lub podobnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
Biały sos do ravioli:
- 50 g sera pleśniowego
- 2 łyżki wody
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- garść rukoli
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Zaczynamy od ciasta makaronowego. Możemy je zrobić ręcznie, a jeśli many mikser z hakiem – za jego pomocą. My wybraliśmy ten drugi sposób. Do przesianej mąki wbijamy jajka – najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Początkowo mieszamy składnik na najwolniejszym biegu, potem zwiększamy prędkość i wyrabiamy przez 10 min. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy i zostawiamy na 20 min.
Szykujemy sobie wałkowarkę, wykrawarkę do ravioli i składniki do nadzienia. Ciasto kroimy na 6 części. Każdą wałkujemy początkowo na poziomie pierwszym podsypując lekko mąką i składając ciasto na pół. Gdy już jest ładne i gładkie, zmieniamy poziom grubości na 2 i kolejne przepuszczając płat jednorazowo aż do poziomu 5. Ta grubość będzie idealna zarówno do pappardelle, jak i ravioli.
Płaty ciasta leciutko oprószamy mąką z obu stron, układamy obok siebie i przykrywamy papierem do pieczenia do czasu rozwałkowania wszystkich kawałków. Na jednym płacie znakujemy sobie delikatnie wykrawarką nasze przyszłe ravioli i układamy po ok łyżeczce farszu – czyli wymieszanej gruszki i gorgonzoli. Przykrywamy drugim płatem i wykrawamy ravioli.
Teraz możemy je zamrozić, lub (co oczywiście polecamy) skonsumować w białym sosie 🙂
Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W rondelku rozgrzewamy wodę do wrzenia. Dodajemy rozdrobioną gorgonzolę i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę i doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi.
Wstawiamy ravioli i gotujemy ok 6 min od momentu zagotowania. Redukujemy nieco sos. Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Ravioli wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy orzechami, oprószamy rukolą i podajemy w towarzystwie białego wina.
Smacznego!