Ravioli z gruszką i gorgonzolą

Długo nie mogliśmy się przekonać do zrobienia domowego makaronu. Mimo iż dysponujemy sprzętem, który tą czynność bardzo ułatwia – mikserem z hakiem, wałkowarką do ciasta oraz wykrojnikami do ravioli. Oto nadszedł ten dzień gdy obudziliśmy się z mocnym postanowieniem zrobienia własnego makaronu – papardelle. A gdy zrobiliśmy go już sporo, uznaliśmy że z reszty zrobimy ravioli 🙂

Składniki na makaron wszelaki – sami zdecydujecie 🙂

  • 400 g mąki
  • 4 wiejskie duże jajka

Nadzienie do ravioli:

  • 100 g twardej gruszki pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g gorgonzoli lub podobnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę

Biały sos do ravioli:

  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od ciasta makaronowego. Możemy je zrobić ręcznie, a jeśli many mikser z hakiem – za jego pomocą. My wybraliśmy ten drugi sposób. Do przesianej mąki wbijamy jajka – najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Początkowo mieszamy składnik na najwolniejszym biegu, potem zwiększamy prędkość i wyrabiamy przez 10 min. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy i zostawiamy na 20 min.

Szykujemy sobie wałkowarkę, wykrawarkę do ravioli i składniki do nadzienia. Ciasto kroimy na 6 części. Każdą wałkujemy początkowo na poziomie pierwszym podsypując lekko mąką i składając ciasto na pół. Gdy już jest ładne i gładkie, zmieniamy poziom grubości na 2 i kolejne przepuszczając płat jednorazowo aż do poziomu 5. Ta grubość będzie idealna zarówno do pappardelle, jak i ravioli.

Płaty ciasta leciutko oprószamy mąką z obu stron, układamy obok siebie i przykrywamy papierem do pieczenia do czasu rozwałkowania wszystkich kawałków. Na jednym płacie znakujemy sobie delikatnie wykrawarką nasze przyszłe ravioli i układamy po ok łyżeczce farszu – czyli wymieszanej gruszki i gorgonzoli. Przykrywamy drugim płatem i wykrawamy ravioli.

Teraz możemy je zamrozić, lub (co oczywiście polecamy) skonsumować w białym sosie 🙂

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W rondelku rozgrzewamy wodę do wrzenia. Dodajemy rozdrobioną gorgonzolę i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę i doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi.

Wstawiamy ravioli i gotujemy ok 6 min od momentu zagotowania. Redukujemy nieco sos. Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.

Ravioli wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy orzechami, oprószamy rukolą i podajemy w towarzystwie białego wina.

Smacznego!