Ratatouille
Ratatouille czyli po polsku Ratatuj to danie najprostsze z możliwych, jednogarnkowe, robi się właściwie samo. Ale jest bardzo smaczne i sycące, mimo że to same warzywa.
Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- duża cebula
- 1 spory kabaczek lub cukinia
- 1 bakłażan
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- łyżka oliwy
Posiekaną cebule i czosnek szklimy na rozgrzanej oliwie, ale nie rumienimy. Następnie dodajemy posiekaną w drobne paseczki paprykę oraz pozostałe warzywa posiekane w dość grubą kostkę, zalewamy winem i dusimy ok 25 minut. W połowie duszenia dodajemy gałązki tymianku oraz sól i pieprz i doprawiamy do smaku.
Podajemy z Bagietką i lampką białego wina.
Smacznego!