Ratatouille

SONY DSC

Ratatouille czyli po polsku Ratatuj to danie najprostsze z możliwych, jednogarnkowe, robi się właściwie samo. Ale jest bardzo smaczne i sycące, mimo że to same warzywa.

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki
  • duża cebula
  • 1 spory kabaczek lub cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżka oliwy

Posiekaną cebule i czosnek szklimy na rozgrzanej oliwie, ale nie rumienimy. Następnie dodajemy posiekaną w drobne paseczki paprykę oraz pozostałe warzywa posiekane w dość grubą kostkę, zalewamy winem i dusimy ok 25 minut. W połowie duszenia dodajemy gałązki tymianku oraz sól i pieprz i doprawiamy do smaku.
Podajemy z Bagietką i lampką białego wina.

Smacznego!