Ragù Bolognese
Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej.
Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne zioła, trochę pancetty, mielone, a do tego tylko i wyłącznie spaghetti. No cóż, ja tak myślałem, a tu psikus 🙂 W tradycyjnej wersji nie ma ani czosnku, ani ziół, ani spaghetti! Przed Wami Ragù Bolognese – najbardziej klasyczny, nieco czasochłonny, ale warty wypróbowania przepis.
Składniki:
- 3 spore marchewki
- 4-5 łodyżek selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- oliwa extra-vergine
- 0.5 kg mielonej wołowiny
- 0.5 kg mielonej wieprzowiny
- szklanka czerwonego wina
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1/3 szklanki mleka 3.2%
- makaron wstążki – im szersze, tym lepsze: fettuccine, papardelle, tagliatelle
- 100 g pasty pomidorowej
- puszka pomidorów bez skórki
- szklanka passaty pomidorowej
- 50 g startego parmezanu, peccorino lub gran padana
Na początek siekamy dość drobno cebulę, selera i marchewki. W sporym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i dusimy 10 min mieszając. Następnie dodajemy połowę wina i dusimy dalej mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy mięso i rozdrabniamy, aby nie było dużych bryłek. Gdy mięso podsmaży się i będzie szare dodajemy resztę wina i dusimy dalej na średnim ogniu ok 20 min.
Następnie dodajemy passatę, pastę pomidorową i pomidory z puszki. Dodajemy soli i pieprzu (na razie wstępnie, dokładnie doprawimy później) i dusimy na wolnym ogniu 4-5h (tak, słownie 4-5 godzin) od czasu do czasu mieszając. Gdyby sos za mocno odparował, dodajemy wody. Na koniec dodajemy mleko, rozprowadzamy w sosie i doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotowy!
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ilość sosu, jaką zamierzamy zaserwować umieszczamy w rondelku lub na patelni. Pod koniec gotowania makaronu, pobieramy z niego z niego pół szklanki wody i dodajemy do sosu. Makaron odcedzamy i bez studzenia dodajemy do sosu. Ragù Bolognese mieszamy dokładnie ok 2 min, po czym nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy, towarzystwie czerwonego wina.
Smacznego!