Pyszne dodatki do sałatek

 

Sos Balsamico nadaje sałatce słodko-kwaśny smak i doskonale podkreśla smak delikatnych składników. Możecie kupić gotowy sos (czego nie polecam), lub zrobić go samemu (do czego gorąco zachęcam).  Jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę,

Składniki:

  • 2 łyżki dobrego, jasnego miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki dobrego octu balsamicznego – najlepiej z okolic Modeny

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą – najlepiej mikserem, a sos odstawiamy na nim. 15 min do lodówki, aby się zmacerował.

Przed podaniem wstrząsnąć! 🙂

Na orzechy rozmarynowe natrafiłem w jednej z sieci serwującej sałatki i ów dodatek bardzo mi zasmakował. Szukałem w sieci możliwości nabycia w/w orzechów, ale na nic takiego nie natrafiłem.

Na podstawie doznań smakowych uznałem że potrzebuję orzechy, karmel i rozmaryn. I nie był to do końca trafiony pomysł, poza tym nie do końca wyszło mi przygotowanie i skończyło się zadymioną kuchnią i spalonymi orzechami. Podejście drugie zakończyło się sukcesem o czym poniżej.

Składniki:

  • 200g orzechów włoskich, łuskanych.
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki oleju
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki świeżego, lub łyżeczka suszonego rozmarynu

Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wolno rozgrzewamy w rondelku. Gdy marynata zacznie nam wrzeć, wrzucamy orzechy i cały czas powoli mieszamy, aby wszystkie orzechy dokładnie pokryć.  Gdy zauważymy pierwszy mały dymek (miód zacznie się palić) zdejmujemy rondelek z ognia, a orzeszki przesypujemy ostrożnie do pojemnika w którym zamierzamy je trzymać. Orzeszki najpewniej lekko się skleją, ale to nie przeszkadza zbytnio, a nasze sałatki zyskają doskonały składnik.

Smacznego!