Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Gdy zostanie Wam penne i nieco koperku… 🙂

Składniki:

  • 0.5 kg filetu pstrąga
  • 200 g penne ugotowanego al dente
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku drobniutko posiekanego
  • 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • szczypta chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Rybę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W rondelku rozgrzewamy odrobinę wody, dodajemy ser i rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę, czosnek oraz koperek. Doprawiamy chilli i dusimy 5 min.

W dość płaskim naczyniu do zapiekania rozkładamy makaron, układamy rybę, polewamy sosem i umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy 20 min, po czym dajemy rybce 5 min odpocząć.

Podajemy w towarzystwie schłodzonego białego wina 🙂

Smacznego