Pstrąg z penne w sosie koperkowym
Gdy zostanie Wam penne i nieco koperku… 🙂
Składniki:
- 0.5 kg filetu pstrąga
- 200 g penne ugotowanego al dente
- 100 ml śmietany 30%
- 1/2 pęczka koperku drobniutko posiekanego
- 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
- szczypta chilli
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
Rybę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W rondelku rozgrzewamy odrobinę wody, dodajemy ser i rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę, czosnek oraz koperek. Doprawiamy chilli i dusimy 5 min.
W dość płaskim naczyniu do zapiekania rozkładamy makaron, układamy rybę, polewamy sosem i umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy 20 min, po czym dajemy rybce 5 min odpocząć.
Podajemy w towarzystwie schłodzonego białego wina 🙂
Smacznego