Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki 

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. 

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka 

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

„…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, 

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia 

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były 

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, 

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na 

Mikołaj zawitał do CK

Mikołaj zawitał do CK

  Ciekawa Kuchnia była grzeczna w tym roku – pomimo, że są tacy co twierdzą inaczej 😛 – i w nagrodę za swoją ciężką pracę przy palnikach kuchennych otrzymała przepiękny prezent od Mikołaja z samej Laponii :-D. A tak zupełnie na serio, od niezwykle uzdolnionej 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała ziarnista kurkuma Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami 

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej 

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

  Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ciasteczka Oreo kruszymy 

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Mazurek Waldkowy Kaczka puree nadziewana Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej Tarta Makowa Róża wśród golonek Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Żurek na zakwasie Karkówka pieczona z czosnkiem Żytni chleb na zakwasie Botwinka Baba Wielkanocna

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się 

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi