Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka wymaga dobrego sera. Tzw. ser kanapkowy udający Fetę może nie załatwić sprawy. Ja kupuje ser owczy w zalewie (opakowanie wystarczy na 8 takich sałatek) w pewnym markecie, którego nazwy nie zdradzę. Mogę tylko napisać, że jego nazwa jest zbieżna z nazwiskiem jednej z postaci serialu Allo Allo. W Grecji 

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej 

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

Będąc w Nicei, po spacerze po promenadzie Anglików zajrzycie do jednaj z licznych knajpek. Sałatka Nicejska będzie idealnym wyborem, a po powrocie będziecie do niej często wracać 🙂 Składniki na dwie konkretne sałatki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka garść koktajlowych 

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

  W ostatnią niedzielę robiliśmy tzw. wietrzenie lodówki przed tygodniem warzywno-oczyszczającym. Ponieważ ostało się kilka fajnych produktów, to postanowiłem zrobić zapiekankę. Wyszła lepsza niż się spodziewałem i zniknęła błyskawicznie. Składniki: 3/4 opakowania makaronu penne 100g sera pleśniowego Lazur Turkusowy – lubię go bo nie jest gorzki. ok. 150g łososia sałatkowego małe opakowanie śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej 2 szczypty mieszanki ziół 

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że 

Peperonata

Peperonata przypomina nieco węgierskie leczo, ale jest prostsze i lżejsze. Składniki: 4 duże papryki w różnych kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 cebule garść czarnych oliwek pęczek bazylii sól i pieprz łyżka oliwy Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Paprykę 

Pieczony pstrąg

W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki: 2 lub więcej pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól pieprz Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy 

Grillowane warzywka na zimno

Grillowane warzywka na zimno

Wspaniały dodatek do różnych potraw i dań. Składniki: 2 spore bakłażany – lub więcej mniejszych 3-4 papryki w różnych kolorach 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżeczki ziół do pizzy lub innej mieszanki (ja mieszałem zioła do pizzy z mieszkanką do nadziewanych pomidorów) sól pieprz 3 ząbki czosnku pokrojone w 

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany, czy też oberżyna to wspaniały obiekt faszerowania – bakłażany faszerowane mięsem są idealne na obiad, jak również do pracy 🙂 Składniki: 4 średnie bakłażany 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina) puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka ziół (bazylia, oregano, 

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej żółtych) 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy) mała śmietana 18% pół brokuła podzielone na różyczki i ugotowanego al-dente sól pieprz 50g sera pleśniowego (ja używam Lazura) świeży rozmaryn 50g tartego żółtego sera Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy, kroimy