Burgery Piątkowe

Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂 Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi: dwie bułki do burgerów 1 filet z dorsza dwa grubsze plastry sera halloumi 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille czyli po polsku Ratatuj to danie najprostsze z możliwych, jednogarnkowe, robi się właściwie samo. Ale jest bardzo smaczne i sycące, mimo że to same warzywa. Składniki: 3 kolorowe papryki duża cebula 1 spory kabaczek lub cukinia 1 bakłażan 4-5 dojrzałych pomidorów 4 ząbki czosnku 

Suszone pomidory z ziołami w oliwie

Suszone pomidory z ziołami w oliwie

Suszone pomidory z ziołami w aromatycznej oliwie są idealnym dodatkiem do wielu dań, sałatek, past i makaronów, zapiekanek, grzanek. Długo by wymieniać. Oczywiście takie suszone pomidory kupicie bez problemu w wielu sklepach spożywczych. Jednak krótka analiza ich składu (zazwyczaj nieco chemii, konserwantów) jak i ceny, 

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Składniki: 3 duże kartofle szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta suszonej bazylii sól oraz tzatziki 1/2 ogórka opakowanie 200g lub podobne jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku biały pieprz szczypta suszonego oregano opcjonalnie 2 łyżki drobno zmielonego twarogu Postanowiliśmy z Olą (zmotywowani powakacyjnym zważeniem 

Zapiekanka z ziemniaków i groszku

Zapiekanka z ziemniaków i groszku

Czasem ma się na coś ochotę, ale nie wiadomo na co. Mięso! – eee, nie. To może ryba! – yy, nie, nie dziś. Wtedy warto zrobić zapiekankę, one zawsze smakują. Składniki: 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200g mrożonego groszku zielonego 2 łyżki masła 2 kule 

Stir fry z mulami i karczochami

Stir fry z mulami i karczochami

Danie powstało przypadkiem. Wracamy z podróży, w domu „nic do jedzenia nie ma”. Ale krótki przegląd szafek i zamrażarki ujawnia kilka składników. Szybka decyzja i woda wrze, oliwa się grzeje – ale po kolei 🙂 Składniki: 150g małży – mogą być mrożone paczka makaronu ryżowego 

Sałatka Katalońska

Sałatka Katalońska

Hiszpańską szynkę „Jamón serrano” można jeść na wiele sposobów, samą, z melonem lub w potrawach na ciepło. W Barcelonie serwowana jest również na sałatce która nosi nazwę katalońskiej. Składniki: Kilka plastrów Jamón serrano Opłukana, odwirowana i porwana sałata Ogórek ze skórką pokrojony w cienkie plasterki 

Spätzle z gęstym sosem

Spätzle z gęstym sosem

  W Niemczech byłem ostatni raz w 1997 roku i muszę przyznać że jakość jedzenia od tamtej pory nieco się poprawiła. Albo jadłem i kupowałem w lepszych miejscach 🙂 Jedną ze smaczniejszych potraw jaką można zjeść w Niemczech są Spätzle. Przypominają one nasze lane kluski, pochodzą z 

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Składniki: solidna garść umytych i odwirowanych liści szpinaku 1 jajko ugotowane na pół twardo garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanego grubego szczypiorku ok 2cm chilli pokrojonego na cieniutkie plasterki ok. 80g sera feta lub podobnego (u mnie owczy szopski) szczypta suszonego oregano oraz ulubiony dressing i 

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała ziarnista kurkuma Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami 

Sałatka Bez Kicka

Sałatka Bez Kicka

Jak sama nazwa wskazuje, nie ma w niej żadnego kicka! Jest to nasza wariacja na temat sałatki szopskiej. Składniki na dwie sałatki że hej: miks sałat pół ogórka pokrojonego w cienkie plasterki garść pomidorków cherry ok. 3 cm papryczki chilli drobno posiekanej garść czarnych oliwek 

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej 

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Składniki: 2 pęczki szparagów 1/4 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 0.5l bulionu warzywnego lub rosołu sól i pieprz Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odłamujemy zdrewniałe końce i odkrawamy same czubki. Pozostałe fragmenty kroimy w 2-3 cm kawałki. W dwóch rondelkach rozgrzewamy osoloną wodę. Gdy 

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Oto wersja młodej kapustki bez zasmażki i boczku – lekka i może być daniem wegetariańskim. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku kilka ziaren kolendry 2 listki laurowy 2 x szczypta kurkumy szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu 

Paella

Paella

Zgodnie z obietnicą, przedstawiamy Paellę – danie jedno… patelniowe w wersji z owocami morza. Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego wina szczypta szafranu 400 g owoców morza – 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy 

Caprese

Caprese

Składniki: 2 dorodne i jędrne pomidory (czerwone lub żółte) kula mozzarelli kilka listków świeżej bazylii szczypta suszonego lub świeżego oregano świeżo i grubo mielony pieprz sól oliwa z oliwek opcjonalnie ocet winny lub balsamiczny Pomidory myjemy i kroimy w raczej cienkie plasterki zaczynając od góry. 

Szparagi pieczone z balsamico

Szparagi pieczone z balsamico

Sezon szparagowy trwa! Jeśli macie akurat pęczek zielonych szparagów, zachęcamy do upieczenia ich z balsamico. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparag wie w którym miejscu się złamać) Składniki do balsamico: 2 łyżki dobrego, jasnego miodu 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki dobrego octu balsamicznego –