Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację! Składniki: makaron papardelle 200 g kurek 50 g masła 150 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Sezon jagodowy w pełni, lasy wokół nas są pełne jagód, dzięki czemu każdy poranny spacer po lesie daje nam conajmniej pół litra tych pysznych owoców. Co zatem zrobić z jagodami? Np lody jagodowe! Składniki 300 g jagód 300 ml śmietanki 30% 100 ml wody 80 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik dyniowy korzenny to sernik nieco inaczej – dzięki dyni bardziej puszysty, dzięki przyprawom aromatyczny i kuszący! Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz 

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia 

Tiramisu

Tiramisu

Składniki: 4 jajka 3 łyzki drobnego cukru  3  x 250 gramowe serki mascarpone biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą) szklanka mocnej kawy likier Amaretto – 50 ml Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂 Wszystkie 

Biały Chłodnik

Biały Chłodnik

Biały chłodnik to hit każdego sezonu. Bez gotowania, raz-dwa i gotowe! Na upalne dni jak znalazł Składniki: 1 litr kefiru 2 pęczki rzodkiewki 4 ogórki zielone pęczek szczypiorku pęczek koperku sól pieprz szczypta mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie) Ogórki obieramy, rzodkiewki płuczemy. Rzodkiewki i ogórki siekamy 

Tarta pimientos de padron

Tarta pimientos de padron

Papryczki pimientos de padron poznaliśmy w tym roku na Lanzarote. Są łagodne, ale bardzo aromatyczne. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj jako jeden z tapasów. Usmażone i posypane grubo mieloną solą. Na wyspach kanaryjskich dostaniecie do nich narodowy sos – Mojo. U nas niestety papryczki te są 

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50