Policzki wołowe z polentą

Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a 

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej 

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Po raz pierwszy, przypadkowo w Ciekawej Kuchni pojawiło się strusie jajo. I co dalej? Zaczęliśmy szukać przepisów, ale jajecznica, czy potraktowanie tego okazu technicznie – np jako składnik ciasta kruchego wydało nam się zbyt banalne. Zatem z połączenia przepisów na scotish egg, beercan burger itp 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Beef Wellington

Beef Wellington

Beef Wellington to danie bardziej wymagające – zarówno czasowo jak i finansowo, ale warte wypróbowania, pyszne i robiące niesamowite wrażenie 🙂 Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (może być mniej) rolka ciasta francuskiego 250 g grzybów leśnych lub pieczarek 1 duża cebula 10 plasterków szynki parmeńskiej, 

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Pastrami

Pastrami

Pastrami zostało wymyślone przez rumuńskich emigrantów w USA i jest jedną z najlepszych rzeczy jakie możecie zrobić mostka wołowego. Łatwo nie będzie! Przygotowanie pastrami trzeba zaplanować z wyprzedzeniem – co najmniej 2 tygodniowym. Z mało popularnych, ale bardzo przydatnych akcesoriów będziemy potrzebować nastrzykiwarki do mięsa. 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Większość z nas lubi burgery, szczególnie teraz, gdy mamy wiele burgerowni i nie jesteśmy skazani na sieciowe fast-foody lub pretensjonalnie drogie lokale. Ja lubię zrobić samemu od czasu do czasu, i metodą prób i błędów doszedłem do momentu, gdy moje burgery smakują mi bardziej, niż 

Kofta z kozim serem

Kofta z kozim serem

Kofta w większości przepisów jest przyrządzana w formie kotlecików nadzianych na patyczki od szaszłyków. Można i tak. Dla mnie powyższa forma to raczej shish kebab, a Koftę kojarzę jako rodzaj zapiekanki mięsnej i/lub warzywnej. Tak czy inaczej, danie jest łatwe do przygotowania i smakuje wybornie. 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Tarta Bolońska

Tarta Bolońska

Składniki: 350 g mielonego mięsa wołowego 50 g pancetty, boczku lub bekonu 100 ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50g tartego parmezanu sól pieprz duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka 

Jak zrobić dobry stek?

Jak zrobić dobry stek?

Stek wołowy, uchodzący za najbardziej powszechną potrawę z wołowiny, wydaje się być śmiesznie prosty w przygotowaniu. Mięso, patelnia, tłuszcz oraz smażenie. Otóż okazuje się, że nasze poprzednie próby poradzenia sobie ze stekiem właśnie w ten sposób kończyły się, co prawda pachnącymi niebiańsko kawałkami mięska, ale