Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Farsz tej pizzy zrobiliśmy na wzór i smak gęstej zupy gulaszowej, którą co roku zajadaliśmy się na wyjeździe na narty do Spindlerowego Młyna. Oto dziesiąta pizza i ostatnia z serii 🙂 Składniki 

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto dziewiąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto ósma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto piąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Podobnej pizzy kosztowaliśmy w Nicei i takie zestawienie składników. bardzo przypadło nam do gustu! Oto czwarta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Cypryjska z serii Pizza Rustica

Pizza Cypryjska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. To pierwsza z serii, łącznie będzie 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 2 

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na 

Pizza Rustica – przepis podstawowy

Pizza Rustica – przepis podstawowy

Pizza Rustica, czyli domowa, pyszna bez wycyzelowanego kształtu, za to bogata w smak! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże mieszamy 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Białe risotto z mulami

Białe risotto z mulami

Składniki: 1/2 kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła 1 mała, lub połówka dużej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina 1/2 pęczka natki 1/2 szklanki bulionu 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku małe opakowanie śmietany 30% (polecam firmy President, nie ma ulepszaczy, nigdy 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany 30% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz 150g startego sera – 

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie! Składniki: 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie pęczek świeżego tymianku łyżka suszonego oregano sól pieprz 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań) szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego 2 ząbki 

Burgery Piątkowe

Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂 Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi: dwie bułki do burgerów 1 filet z dorsza dwa grubsze plastry sera halloumi