Czarne spaghetti z owocami morza

Czarne spaghetti z owocami morza

Składniki: opakowanie czarnego spaghetti 1.5 łyżki masła łyżka oliwy 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki ok 100g ugotowanych wcześniej baby ośmiorniczek lub kalmarów 100g małży 100g dużych krewetek pół szklanki białego wina sól i świeżo mielony pieprz Czarne spaghetti z owocami morza zaczynamy od przygotowania 

Kofta z kozim serem

Kofta z kozim serem

Kofta w większości przepisów jest przyrządzana w formie kotlecików nadzianych na patyczki od szaszłyków. Można i tak. Dla mnie powyższa forma to raczej shish kebab, a Koftę kojarzę jako rodzaj zapiekanki mięsnej i/lub warzywnej. Tak czy inaczej, danie jest łatwe do przygotowania i smakuje wybornie. 

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Składniki: 1kg mrożonej ryby – polecam Mirunę: >TUTAJ< wyjaśnienie dlaczego puszka pomidorów 100g pomidorów suszonych, odsączonych 200g karczochów z zalewy, odsączonych świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano sól 250g mozzarelli (najlepiej takiej bez zalewy)   W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy ok. 1 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi 

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Składniki na duży słój: 1kg filetów śledziowych 3 cytryny sparzone wrzątkiem i pokrojone na cienkie plasterki 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki łyżka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych oliwy z oliwek Na początek kilka słów o śledziach. Pogódźcie się faktem, Drodzy czytelnicy, że śledzi 

Truskawkowa Margarita

Truskawkowa Margarita

Wspaniały drink, łatwy do przygotowania. Składniki na dwa drinki w wersji zimowej: 100ml Tequili 100ml syropu cukrowego sok z jednej limonki 300g mrożonych truskawek Składniki na dwa drinki w wersji letniej: 100ml Tequili 100ml likieru Cointreau lub syropu cukrowego sok z jednej limonki 250g truskawek 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jak wiadomo, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Ma za to wiele wspólnego z Polską i Świętami Bożego Narodzenia, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i nie ukrywam, że jednym z moich ulubionych dań. Na tyle, że z nie mniejszą radością czekam na 

Gulasz z serc

Gulasz z serc

Gulasz z serc „chodził” za mną od dawna. Dokładniej od czasu gdy byłem ostatni raz w słynnym barze mlecznym „Prasowym”. W jego poprzedniej edycji. W nowej jeszcze nie byłem. Jako że trafienie na tą cudowną potrawę w karcie knajpianej jest dość trudne, postanowiłem zgłębić temat 

Sałatka Bastardo

Sałatka Bastardo

  Składniki na dwie sałatki: kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana dwie łyżki kukurydzy z puszki 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki jajko ugotowane na pól-twardo kilka czarnych oliwek 

Zielona tarta

Zielona tarta

Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona! Składniki: płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka pęczek szparagów – u mnie białe 150g wędzonego łososia 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur 2 ząbki czosnku łyżka zielonej herbaty w 

Leniwe

Leniwe

Im mniej mąki, tym lepsze leniwe! Składniki: 1/2 kilograma dobrego twarogu szklanka mąki pszennej + ok 1/3 szklanki do podsypywania 2 jajka 2 łyżki masła łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru Twaróg ucieramy z żółtkami, z białek ubijamy pianę. Do twarogu najpierw dodajemy mąkę, następnie 

Tarta Bolońska

Tarta Bolońska

Składniki: 350 g mielonego mięsa wołowego 50 g pancetty, boczku lub bekonu 100 ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50g tartego parmezanu sól pieprz duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka 

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Składniki na dwie osoby: 1kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła łyżeczka oliwy 1 mała, lub połówka dużej, czerwonej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina bagietka Odpakowujemy mule i wrzucamy do pustego zlewu. Nie płuczemy! Za pomocą ostrego nożyka czyścimy muszle z wodorostów i 

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki 

Pomidory śniadaniowe

Pomidory śniadaniowe

Idealne na śniadanie, łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki na 4 takie jak na zdjęciu: 4 duże i jędrne pomidory – najlepiej malinowe 4 plasterki szynki parmeńskiej lub Serrano 4 duże jajka sól pieprz szczypta lubczyku łyżeczka posiekanego szczypiorku Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory 

Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go „peklowaną wieprzowiną lub szarpaną wieprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo jest z każdą szynką. Wersja pt. „szarpana świnia” też nie jest najlepsza 

Papryka faszerowana baraniną

Papryka faszerowana baraniną

Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie. Składniki na dwie papryki: dwie duże papryki w ulubionym kolorze 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć. 5 ząbków czosnku papryczka chilli 1 średnia 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane 

Relacja z Chorwacji

Relacja z Chorwacji

Lądując na lotnisku w Zadarze powitani zostaliśmy przez piękny zapach sosen oraz naszego taksówkarza, który przez cały kurs do naszego hotelu opowiadał nam cuda-wianki o swoim pięknym kraju zachwalając jego uroki, widoki, ludzi, jedzenie, architekturę oraz swoje usługi, jako naszego kierowcy. Zdecydowani, jak to my,