Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać! Składniki: Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki 

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Po raz pierwszy, przypadkowo w Ciekawej Kuchni pojawiło się strusie jajo. I co dalej? Zaczęliśmy szukać przepisów, ale jajecznica, czy potraktowanie tego okazu technicznie – np jako składnik ciasta kruchego wydało nam się zbyt banalne. Zatem z połączenia przepisów na scotish egg, beercan burger itp 

Mufinki z liczi i kajmakiem

Mufinki z liczi i kajmakiem

Banalny przepis na mufinki z liczi i kajmakiem – liczi i kajmak możecie zastąpić innymi owocami, konfiturą, czekoladą – co tylko macie 🙂 Składniki: 2 szklanki mąki 2 jaja pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka pól szklanki oleju Liczi obieramy i usuwamy 

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki na 12 babeczek: 115 g masła 115 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady ciemnej 70% 60 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiewamy 

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki 

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, 

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu 

Bułki do barbecue i burgerów

Bułki do barbecue i burgerów

Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu. Okazało się to 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Burgery Piątkowe

Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂 Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi: dwie bułki do burgerów 1 filet z dorsza dwa grubsze plastry sera halloumi 

Kolory Smoothie: Biały

Kolory Smoothie: Biały

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 1/2 żółtego melona 1 gruszka 1 banan gruby plaster świeżego ananasa Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji. Smoothie wlewamy do szklanek i zaopatrujemy w grube słomki. Smacznego!

Kolory Smoothie: Żółty

Kolory Smoothie: Żółty

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 2 banany 1 dojrzałe, duże mango 2 grube plastry świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do 

Kolory Smoothie: Czerwony

Kolory Smoothie: Czerwony

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 250g truskawek 2 jabłka 1 gruszka gruby plaster świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do szklanek 

Kolory Smoothie: Zielony

Kolory Smoothie: Zielony

Nowa seria na Ciekawej Kuchni – czyli pomysły na Smoothie. Mamy wiosnę, a wkrótce lato, korzystajmy więc i pijmy dużo takich koktajli. Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: jedna łodyga selera naciowego 2 kiwi 3 garście świeżego szpinaku 1 

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Większość z nas lubi burgery, szczególnie teraz, gdy mamy wiele burgerowni i nie jesteśmy skazani na sieciowe fast-foody lub pretensjonalnie drogie lokale. Ja lubię zrobić samemu od czasu do czasu, i metodą prób i błędów doszedłem do momentu, gdy moje burgery smakują mi bardziej, niż 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Sałatka Bastardo

Sałatka Bastardo

  Składniki na dwie sałatki: kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana dwie łyżki kukurydzy z puszki 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki jajko ugotowane na pól-twardo kilka czarnych oliwek 

Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go „peklowaną wieprzowiną lub szarpaną wieprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo jest z każdą szynką. Wersja pt. „szarpana świnia” też nie jest najlepsza 

Jak zrobić dobry stek?

Jak zrobić dobry stek?

Stek wołowy, uchodzący za najbardziej powszechną potrawę z wołowiny, wydaje się być śmiesznie prosty w przygotowaniu. Mięso, patelnia, tłuszcz oraz smażenie. Otóż okazuje się, że nasze poprzednie próby poradzenia sobie ze stekiem właśnie w ten sposób kończyły się, co prawda pachnącymi niebiańsko kawałkami mięska, ale 

Guacamole

Guacamole

Jakoś nie mogłem się przekonać do tego dipa. To, ile zachodu trzeba włożyć w przygotowanie, jakoś nigdy nie przekładało mi się na doznania smakowe. Aż do teraz! Teoretycznie, powinna być tu też cebula i tabasco, ale ja nie uważam tego za konieczność. Składniki: 4 dojrzałe