Tag: owoce morza

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Białe risotto z mulami

Białe risotto z mulami

Składniki: 1/2 kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła 1 mała, lub połówka dużej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina 1/2 pęczka natki 1/2 szklanki bulionu 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku małe opakowanie śmietany 30% (polecam firmy President, nie ma ulepszaczy, nigdy 

Paella

Paella

Zgodnie z obietnicą, przedstawiamy Paellę – danie jedno… patelniowe w wersji z owocami morza. Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego wina szczypta szafranu 400 g owoców morza – 

Czarne spaghetti z owocami morza

Czarne spaghetti z owocami morza

Składniki: opakowanie czarnego spaghetti 1.5 łyżki masła łyżka oliwy 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki ok 100g ugotowanych wcześniej baby ośmiorniczek lub kalmarów 100g małży 100g dużych krewetek pół szklanki białego wina sól i świeżo mielony pieprz Czarne spaghetti z owocami morza zaczynamy od przygotowania 

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Składniki na dwie osoby: 1kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła łyżeczka oliwy 1 mała, lub połówka dużej, czerwonej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina bagietka Odpakowujemy mule i wrzucamy do pustego zlewu. Nie płuczemy! Za pomocą ostrego nożyka czyścimy muszle z wodorostów i