Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a teraz do dzieła 🙂

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych (2 spore policzki)
  • spora marchew
  • duża cebula
  • seler naciowy – 1 kawałek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół litra wywaru warzywnego
  • 1 szklanka (ok. 300 ml) półsłodkiego wina czerwonego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • korzeń lubczyka
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody lub mleka
  • spora łyżka masła
  • sól

Policzki wołowe płuczemy w zimnej wodzie, jeżeli trzeba ścinamy z nich resztki ślinianek i chrząstek. Osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące.

Pokrojone drobno marchew, cebulę i selera podsmażamy na oleju na mocnym ogniu. Następnie dodajemy czosnek i smażymy około 3 minut. Zdejmujemy warzywa z patelni, dodajemy więcej oleju i obsmażamy policzki po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy policzki z patelni i wlewamy sos sojowy – drewnianą szpatułką dokładnie skrobiemy dno patelni aby upewnić się, że nic nie nim nie zostało. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy policzki, warzywa oraz bulion.

Dusimy na wolnym ogniu około 3 godzin, aż mięso będzie kruche i rozpadające się. 

Kaszkę kukurydzianą zalewamy połową szklanki zimnej wody i mieszamy.

W tym czasie zagotowujemy 2 szklanki wody z solą i masłem. Do wrzącej wody dodajemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut do mocnego zgęstnienia.

Kaszka kukurydziana jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i sosów. Jest lekkostrawna i bardzo sycąca.

Wyjmujemy policzki z sosu i doprawiamy go do smaku. Policzki kroimy na plastry ok 1,5 cm. Podajemy z ziemniakami lub polentą i polewamy sosem.

Podajemy z ulubioną surówką i lampką czerwonego wina

Smacznego!