Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 duże opakowanie śmietany 18%
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 250 g gotowanych kurek (lub innych grzybów)
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego lubczyku
Ziemniaki obieramy z ścieramy na tarce (ja ścieram na tej o grubych oczkach). Porządnie odciskamy miąższ. Na drobnej tarce ścieramy jedną, niedużą cebulę. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, startą cebulę, sprasowany czosnek, sól i łyżkę oliwy. Mieszkamy ciasto, powinno być dość gęste. Jeśli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju kokosowym, na złoty kolor.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy kurki i dusimy razem aż odparują. Dodajemy osoloną śmietanę (posolona nie powinna się zważyć). Doprawiamy solą i pieprzem, lubczykiem i gałką i dusimy jeszcze około 5 min.
Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!