Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Placki z sosem kurkowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g gotowanych kurek (lub innych grzybów)
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego lubczyku

Ziemniaki obieramy z ścieramy na tarce (ja ścieram na tej o grubych oczkach). Porządnie odciskamy miąższ. Na drobnej tarce ścieramy jedną, niedużą cebulę. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, startą cebulę, sprasowany czosnek, sól i łyżkę oliwy. Mieszkamy ciasto, powinno być dość gęste. Jeśli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju kokosowym, na złoty kolor.

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy kurki i dusimy razem aż odparują. Dodajemy osoloną śmietanę (posolona nie powinna się zważyć). Doprawiamy solą i pieprzem, lubczykiem i gałką i dusimy jeszcze około 5 min.

Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!